Kaksin verroin väriä lankoihin

Kaksin verroin väriä lankoihin

Tämän päivän aloitustilanne oli tämä. Langat ovat siis vasemmalta lukien Novitan Florica, Huopanen ja Nalle. Värjäykseen käyttämäni piertaryrtit keräsin Miskan kanssa tienvarsilta Maariasta, Orikedolta ja Nousiaisista. Kukinta on juuri nyt parhaimmillaan useimmissa paikoissa, joten kukkien löytäminen ei tuottanut varsinaisia vaikeuksia.

Ensimmäiseen pataan pietaryrttien seuraksi pääsi pieni nippu vesiheinää autotallin takaa. Kukat likosivat värjäysvedessään noin tunnin ennen keittoa. Sillä välin kävin keräämässä kasvimaalta vanhat raparperit ja autotallin takaa vesiheinät keitoksiani varten.

Raparpereja varten ompelin äkkiseltään vanhoista sideharsoräteistä ison pussin. Pilkoin raparperit pussiin ja pistin pussin kattilaan kiehumaan. Raparperista tuli veikeän väristä lientä, nimittäin punertavan ruskeaa. Olin odottanut jotain vihertävää, sillä ohjeen mukaan raparperin piti värjätä langat vihreiksi. Pieni epäusko valtasi minut, ja päätin lisätä raparperikeitokseen vielä varmuuden vuoksi vähän alunaa, sillä huopalanka ei ollut saanut pelkästä raparperista lainkaan väriä.

Ohjeen mukaan piertaryrtin kukinnot piti jättää liemeen koko värjäyksen ajaksi. Keitos näytti kuitenkin niin sotkuiselta, että päädyin siivilöimään sen mustaan pesupussiin, jolloin suurin osa roskista ei päässyt lankojen joukkoon. Vettä kattilassa oli niukanlaisesti, mutta juuri ja juuri riittävästi.

Lopputulos tässä keitoksessa käyneissä langoissa oli samaa sävyä kuin ensimmäisessä värjäyksessäni eli vihertävänkeltaista. Tästä tuli kuitenkin selvästi vaaleampi sävy kuin peltosaunioista. Väriin vaikutti ehkäpä se, että ohjeessa mainittuja viinikiveä tai tinasuolaa en ollut saanut mistään vielä hankittua. Ohjeen mukaan värin olisi pitänyt siis olla voimakkaan keltainen.

Raparperikeittoon lisäsin 10 g alunaa, sillä epäilin värin tarttuvuutta huopalankaan. Lankaan tuli lopulta hyvin kevyt vihreä sävy. Ilmeisesti huopalanka on käsitelty jollain kemikaalilla, sillä siihen tuntuu tarttuvat väriä erityisen huonosti. Molemmat raparperilla värjätyt langat ovat nimittäin 100 % villaa. Vaikka se ei ehkä kuvassa kovin selvästi näy, niin tummempi lanka on luonnonvalossa selvästi vihreän sävyinen. Raparperiliemeen lisäsin viimeisen vartin ajaksi 5 g rautavihtriiliä (jonka löytäminen oli myös aika kokemus..).

Sen voin noista kemikaaleista sanoa, että niitä on ilmeisen vaikea ostaa apteekeista. Turun keskustan apteekeissa aineet olivat henkilökunnalle vieraita ja kilotavaran myynnistä on lähes kokonaan luovuttu. Esimerkiksi Yliopiston apteekista ostin viimeiset alunapurkit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *