Jännittäviä keitoksia!

Jännittäviä keitoksia!

Innostuin taas eilen kerämään metsästä värjäystarpeita. Ajatuksena oli alkujaan etsiä värjäyssieniä, mutta eihän noissa meidän kuivissa metsissä mitään sieniä ole. Päädyinkin sitten omalla metsänomistajan luvallani kerätä värjäämistä varten jäkäliä. Toiseen pussiin sain 550 g hirvenjäkälää ja toiseen 130 g sormipaisukarvetta (alla olevassa kuvassa oikealla).

Hirvenjäkälän kanssa ei ollut mitään ongelmaa, sitä kasvoi omalla kalliolla vaikka kuinka, mutta tuo karve sen sijaan olikin hieman haastavampi. Sormipaisukarve on nimittäin sitä jäkälää, jota kasvaa puiden oksilla.. Toisin sanoen sitä sai nyppiä loputtomasti, eikä painoa tullut millään. Kaiken kaikkiaan sitä olisi tarvittu jotain 700 g. Ajateltiin sitten käyttää tuo kerätty karve lisävärinä johonkin toiseen soppaan, näillä näkymin porkkanan naattien kanssa.

Hirvenjäkälän Miska siisti ja pilkkoi kattilaan ja sitä keiteltiin siinä lauantaina sitten 2 tuntia. Haju oli uskomaton. Tosin pahempi se oli kyllä tänään. Hajun perusteella ei jäänyt epäselväksi, että jäkälät ovat lähempää sukua sienille kuin sammallille.Tänään hirvenjäkäläsoppa oli muuttunut limaiseksi ruskeaksi mössöksi, joka haisi kertakaikkisen kuvottavalle. Koitimme ensin siivilöidä jäkäläsopan metallisiivilällä, mutta eihän se mennyt siitä läpi… Päädyimmekin kaatamaan sopan tekokuituiseen isoon pesupussiin, joka sitten jätettiin ämpärin päälle valumaan. Lopulta minun ei auttanut muu kuin puristella limanuljaskaneste jäkälistä irti käsin.. Toista kertaa en siis aio noilla enää värjätä. Sitä paitsi lopputulos ei mielestäni ollut aivan kaiken vaivan arvoinen.

Sipulien kanssa olikin sitten aivan toisin. Sipulin kuoret jätettiin veteen likoomaan yön yli ja tänään niistä sitten keitettiin väriliemi. Toukat olivat iskeneet äidin sipulipeltoon, joten kaikki sipulit piti kuoria, jotta selviäisi ovatko ne vielä käyttökelpoisia. Kuorista ei siis ollut pulaa.. Värjäysvedestä tulikin komean oranssia. Ensimmäisestä sipulivärjäyksestä innostuneina päätimme värjätä toisen satsin samaa lankaa vielä sipulin jälkivärissä.

Lopputulos olikin sitten tällainen. Ensimmäisenä vasemmalta lukien on hirvenjäkälällä (puretuksena aluna, lisätehosteena rautavihtrilli) värjätty Novita Nalle -vyyhti. Keskimmäisenä on sipulin kuorilla (puretuksena aluna) värjätty Novita 7 veljestä (100 g), joka on siis voimakkaan ruosteenpunainen. Oikealla oleva vyyhti on oikeasti aivan auringonkeltainen sipulin jälkivärissä värjätty Novita 7 veljestä (150 g), vaikka se ei ehkä kuvassa ole aivan niin kirkas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *