Tossuja poikineen

Tossuja poikineen

Innostuin Einolle tekemieni tossujen jälkeen näiden ompelusta niin, että tein muutamat lisää!

Ensin tein pienet mustat nahkaiset, jotka menevät Roosa Nauha -huutokauppaan. Sitten kokeilin farkkukankaisia, joissa vuori on puuvilla ja pohja nahkaa. Tiistaina kerhon jälkeen Vilho sanoi minulle, että hänen tossunsa ovat liian pienet. Lupasin tehdä hänelle uudet tossut, samanlaiset kuin Einollakin.

Ihan samanlaisia näistä ei kuitenkaan tullut. Olen kerännyt vaatehuoneeseen mieheni vanhoja farkkuja jatkokäyttöä varten. Ylemmän kuvan ylärivin tossut onkin ommeltu mieheni vanhojen farkkujen lahkeista. Vuorikangas on Marimekon ohutta puuvillaa, jonka sain äidiltäni. Kangas on siis entinen verho, joka on osittain auringon haalistama. Tällaiseen tarkoitukseen haalistunut kangas sopii kuitenkin mainiosti. Kaikkien tossujen pohjat ovat aitoa nahkaa.

Aivan ongelmitta koon 24 tossujen suurentaminen ei mennyt. Olin kyllä aiemmin tehnyt jo koon 27 vaaleat farkkutossut (joiden koko nyt hieman epäilyttää minua) ja suurensinkin kaavat vastaamaan mielestäni noin kokoa 30-31. Ensimmäiset tossut olivat kuitenkin vähintään kokoa 32. Ne olivat liian leveät, löysät ja pitkät. Piirsin muutosten pohjalta uudet kaavat, purin tossut ja pienensin ne kaavojen mukaisiksi. Kun Vilho veti korjatut tossut jalkaansa, totesimme yhdessä niiden olevan liian pienet.

Hengitin muutaman kerran syvään ja piirsin kolmannet tossut. Muutama muutos kaavoihin pitää tehdä, mutta nämä ovat nyt hyvinkin käyttökelpoiset. Näihin viimeisimpiin tein heti napinläpireiät tossun läppään, joka jää nauhojen alle. Nauhat saa siis nyt pujotettua myös läpän läpi, mikä helpottaa kenkien pukemista huomattavasti. Sama muutos olisi tarkoitus tehdä myös Roosa Nauha -huutokauppaan meneviin tossuihin (koot 23 ja 27, vink vink).

(Huom. Kuvassa taemman tossut naurut on huonosti laitettu.)


En ole saanut kuittausta, onko vääränkokoisille (koko 29) tossuille löytynyt uusi omistaja. Kannattaa seurata FB-sivujeni ilmoittelua, jos olet kiinnostunut niistä. Tossut ovat 2-laatuiset (takana ylimääräinen sauma ja tikkausta korjattu). Kunhan saan kaavojen sarjoitukset kuntoon, alan tehdä näitä myös tilauksesta.

6 comments

Nämä on kyllä hienoja. 🙂 Mitä jos laittaisit 7mm (olettaen, että mahtuu rei'istä nätisti läpi) litteää kuminauhaa, pujottaisit niin että vapaat päät jää alle piiloon ja ompelisit ne yhteen? Itsekseni vain mietin, että vois olla ihan tyylikkään näköinen.

Voisi kyllä kokeilla sellaistakin! Kiitos vinkistä. Pitääkin käydä katsomassa sopivaa kuminauhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *