Ensimmäiset harjoitustyöt

Ensimmäiset harjoitustyöt

Ensimmäinen demokurssi käsityökasvatuksen opinnoissa on nimeltään monimateriaalisuus tekstiilityössä. Kurssin aikana käymme läpi muutamia koulun tektiilityössä käytettäviä tekniikoita läpi. Koska opiskelen käsityökasvatusta sivuaineena, kurssityöt ovat erilaisia kuin pääaineopiskelijoilla. Käytännössä kaikki sivuaineopiskelijat ovat joko luokanopettajia tai lastentarhanopettajia, ja heillä on ollut aiemmissa perusopinnoissa jotain monialaisia opintoja, joissa on jo tehty samantapaisia harjoituksia. Minä olen kuitenkin se poikkeus: humanisti opettajankoulutuslaitoksessa. Minulla ei ole taustalla kuin omat harrastuneisuuteni, joka ei ihan jokaista käsityötekniikkaa kata, vaikka monenlaisia tekniikoita olen vuosien saatossa kokeillutkin. Tämä on kuitenkin vain hyvä asia. Eniten minua opinnoissa etukäteen jännitti se, pääsenkö haastamaan itseäni kurssitöissä.

Ensimmäisenä oli vuorossa huovutus. Huovutuskokemukseni rajoittuu huopapallojen pyörittelyyn lasten kanssa, joten oli kohtuullisen haastavaa alkaa tehdä ensimmäisenä isompana huovutustyönä käsinukkea. Vähän tuollainen karvainen siitä vielä jäi, mutta olen siihen silti tyytyväinen. Käsinuken harmaa pohja on märkähuovutettu muotoon, ja värilliset osat on neulahuovutettu pintaan.

Toiselta demolta jouduin olemaan pois vatsataudin vuoksi. Värjäsin kankaan kotona kasviväreillä ja painoin siihen kuvioita Emon valkoisella peittovärillä perunaa leimasimena käyttäen. Värjäyspadassa hautui sipulia, pieniä punajuuria, porkkanannaatteja ja kuivia hevoskastanjanlehtiä. Puretusaineena käytin alunaa. Värjäsin samassa kattilassa sekä puuvillakankaan (50 x 150 cm) että kerän valkoista villalankaa. Värjäystaidot olivat vähän hakusessa kuuden vuoden tauon jälkeen, joten lanka oli väriliemessä vähän turhan pitkään. Siitä tuli aika tumma mutta hyvin kaunis lämmin ruskea. Kangas sai ihan kivasti väriä, ja sitä olisi voinut liottaa värissä vaikka hetken pidempäänkin. Kankaaseen solmin batiikkivärjäyssolmuja.

Kolmannella demolla harjoiteltiin kehyskudontaa, jota en myöskään ollut ikinä tehnyt. Löysän loimen vuoksi kudontatyötä oli käytännössä mahdotonta saada pysymään tasalevyisenä, kun käytössä ei ollut pingotinta. Kokeilin tähän ylimääräisenä harjoituksena kuviointia ja pakollisena kierre- ja helmipujotusta.

6 comments

Onhan tässä puuhaa, kun on pitkä matka koululle ja opinnoissakin läsnäolovelvollisuus. Lisäksi teen samaan aikaan toisen sivuaineen opintoja eri kaupungissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *