Apina ja panda sekä ohje taskun ompeluun

Apina ja panda sekä ohje taskun ompeluun

Ompelin tämän kauluspaidan jo joskus kesällä, mutta se jäi laittamatta blogiin, sillä väärä koko harmitti niin paljon. Näin tämän eteen valtavasti vaivaa, ja lopulta tämä oli pari kokoa liian pieni. Kaavat ovat Ottobresta (6/2015) ja malli on nimeltään Peter Pan. Malli on tosi kiva, mutta mitoitus on kyllä ihan hullu. Tarkastin kaavat huomattuani väärän koon, mutta olin kyllä piirtänyt ne oikein. Koko on siis 122, mutta paita on vain aavistuksen isompi kuin tässä postauksessa oleva koon 104 paita. Esimerkiksi hihat ovat noin sentin pidemmät. Mallissa pitäisi käyttää kevyesti joustavaa puuvillaa, ja minulla on joustamatonta, mutta silti esimerkiksi hihan pituus on aivan liian lyhyt. Isoveljen paidasta tulikin sitten pikkuveljen paita.

Tämän paidan tein samalla kaavalla kuin leijonahupparin, mutta tästä tuli paljon suuremmanoloinen, sillä kangas on ohuempaa ja laskeutuvampaa, vaikka molemmat ovat joustocollegea. Tässä on siis selvästi liian pitkät hihat ja paita on kaiken kaikkiaan iso. Hupun sijaan tein tähän vain pienen kauluksen, jota voi pitää joko pystyssä tai alas taivutettuna. Lisäksi tein eteen kengurutaskun, joista koitin saada aikaseksi myös pienen ohjeen alemmas.

Keskellä kappaletta olevan taskun ompelu

Tarvitset:
– taskukappaleet: ulommas tulee 2-osainen taskupala, sisempi voi olla yhtenäinen.

– tukikangasta
– tussin tai kangasliidun

Leikkaa kankaasta sopivankokoinen taskupussi. Tämä on leveimmältä kohdaltaan pari senttiä kapeampi kuin etukappale. Sisempi taskupussi voi olla yhtenäisestä osasta (menin itse ajatusvirheen vuoksi leikkaamaan senkin keskeltä halki), ulompi taskupussi leikataan keskeltä halki. Muista kuitenkin lisätä saumanvara, jotta taskupussin ulompi ja sisempi kappale sopivat yhteen!

Mittaa sopiva paikka taskurei’ille. Tarkista, että reikien paikat ovat keskenään samalla etäisyydellä helmasta ja sivusaumasta. Ohjeessa taskupussin reikä on ommeltu liian lähelle taskupussin reunaa. Kannattaa jättää ulkoreunaan riittävä saumanvara, vähintään 2,5 cm. Silitä tukikangas ulompiin taskupussikappaleisiin reiän kohdalle.

Piirrä tussilla tai kangasliidulla taskun reikä tukikankaalle kumpaankin taskuun tarkasti samaan kohtaan. Kiinnitä taskupussin ulommat kappaleet paidan etukappaleelle aiemmin suunnittelemaasi kohtaan oikeat puolet vastakkain. Huomaa jättää taskupussikappaleet 2 x saumanvaran verran päällekkäin. Jos saumanvara on 1 cm, kappaleet ovat 2 cm päällekkäin. Ompele suoralla ompeleella tarkasti viivaa pitkin.

Leikkaa tasku auki kuvassa näkyvän mustan viivan mukaisesti: Leikkaa ensin suoraan keskeltä lähellä päätyä. Sen jälkeen leikkaa pienet viillot tarkasti kohti nurkkia varoen kuitenkin, ettei ommel katkea.

Auki leikkaamisen jälkeen taskupussikappale käännetään rei’än läpi nurjalle ja reikä silitetään auki. Kun reikä on silitetty, reunat voidaan tikata siististi ympäri. Tämän jälkeen taskupussikappaleet ommellaan yhteen oikeat puolet vastakkain (kuva alla).

Kun ulompi taskupussikappale on yhtenäinen, ommellaan sisempi taskupussikappale sen päälle. Olen tässä paidassa jättänyt taskun alareunan auki, sillä kiinnitin sen helmataitteeseen peitetikkikoneella.

Tasku on valmis!

1 comments

Kivan näköisiä paitoja! Onpa hyvä tietää tuosta kauluspaidan kaavasta, että hihat voi olla noin. Suunnitelmissa oli ommella sillä kaavalla pojalle paita, joten hyvä tarkistaa siis jo etukäteen hihojen pituus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *