Väliniitto Uudenpellontien tontilla

Väliniitto Uudenpellontien tontilla

Käytiin Miskan kanssa eilen vähän heinähommissa Uudenpellontien tontilla. Maisema olikin taas muuttunut sitten viime vierailun. Viime kerralla pellon päävärit olivat peltosaunionvalkoinen ja apilanpunainen. Nyt apilat olivat lakastuneet ja ruiskukat auenneet. Sauniot kasvoivat ja kukkivat villisti vieläkin.

Jos meillä viimeksi oli vähän vaikeuksia erottaa pelto- ja kamomillasauniota toisistaan, niin nyt ero oli hyvinkin selkeä. Kamomillasauniot ovat kuvassa nuo puolet pienemmät tyypit etureunassa. Lisäksi niissä on melko voimakas kamomillan tuoksu, joka peltosaunioista puuttuu kokonaan.

Viime kerran epäilyt aurankukasta osoittautuivat myös oikeiksi. Nyt kukka oli kasvattanut tunnusomaiset lehdet kukinnon ympärille, eikä enää jäänyt epäselväksi, mitä nuo hennot pienet violetit kukat olivat.

Kuivaksi pelto tosin alkaa käydä, kun koko heinäkuun aikana ei ole kertaakaan tullut vettä. Savimaassa näkyi jo syviä railoja, ja auringonkukat olivat alkaneet kellastuttamaan jo muitakin kuin sirkkalehtiään. Jos nyt viikonlopulla ei tule taivaalta vettä, täytyy taas roudata sinne bemari perässä muutama kymmenen litraa vettä ja kastella edes nuo auringonkukat ja maissit. Miska annosteli niiden juurelle vähän apulantaakin, mutta eihän siitä mitään iloa ole, jos ei tule lainkaan vettä…

Kaivoisista lainatuilla viikatteilla me sitten niitettiin pellon pohjoisreunasta peltosauniot ja muut ylenpalttiset rikkakasvit. Reilut kolme tuntia siinnä huhkiessa meni, tosin mä poimin sitten loppuajan mustikoita omasta metsästä – olivat muuten melko pieniä ja tuiman makuisia näin kuivalla säällä.

Aika komeita heinäkasoja me sinne saatiin aikaseksi. Ajateltiin kysyä napurin maajussilta, josko me saatais siltä muutama heinäseiväs tuonne pellolle. Tällä hetkellä taitais olla ihan turhaa tuoda sinne mitään seipäitä maahan iskettäviksi, kun maa on ihan betonia. Just saa talikon lyötyä kuivaan saveen parin sentin syvyyteen. Mut jos nyt edes elokuun niittoon mennessä satais vähän… Tuolla kuvassa näkyy muuten seuraava tontti valkoisena raitana. Siellä on muutama peltosaunio…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *