Kevät valkoisen talon puutarhassa

Kevät valkoisen talon puutarhassa

Muutimme valkoiseen taloon keväällä kuusi vuotta sitten. Ensitöikseni kaivoin etupihalta talon edustalta kuusi tai seitsemän tuijaa pois ja aloin muokata niiden kasvualtaita kukkapenkeiksi. Olohuoneen ikkunan alle istutin liljoja, keittiön ikkunan alle pioneja ja työhuoneen ikkunan alle siirsin takapihalta neilikkaruusun. 

Piha on kokenut näiden vuosien aikana lähes täydellisen muodonmuutoksen heinittyneestä koira-aitauksesta kukkivaksi puutarhaksi.Etupihan loputon nurmialue on pala kerrallaan korvattu erilaisilla istutuksilla. Olemme istuttaneet tuuliselle etupihalle myös puita: puistolehmuksen, vuorijalavan, saarnen, muutamia tammia sekä useita hedelmäpuita. Jo ensimmäisenä keväänä istutin nurmikolle keittiön ikkunan eteen kirsikkapuun. Se on myöhemmin saanut seurakseen kolme omenapuuta ja luumupuun. 
Viime kesänä kaivoimme rinteeseen lammen. Allas löytyi edullisesti Torista, ja muuriin käytimme samoja kiviä, joita on myös toisella puolen pihaa. Lampea ympäröivät kesällä kuunliljat, joiden lehdet peittävät muovisen reunan. 

Länsirinne
Talon ja laatoitetun käytävän välissä on kukkapenkki, jossa kasvaa pioneja, harjaneilikkaa ja tulppaaneja. Seinusta on todellä lämmin jo aikaisin keväällä, sillä talo suojaa toiselta puolelta ja aurinko alkaa jo keväällä lämmittää länsirinnettä.
Kottikärryt ja lapio löytyvät lähes aina jostain päin pihaa, sillä tämä projekti ei luultavasti valmistu koskaan!

Koivun alla oleva kukkapenkki on vuosien mittaan aiheuttanut paljon päänvaivaa. Alkujaan siinä kasvoi risuinen kasa vuorenkilpeä, mutta kaivoin ne melko pian tästä pois. Monta kasvia olen tähän siirtänyt, mutta pian olen joko todennut niiden kuolleen tai kituvan niin, että paikkaa on pitänyt vaihtaa uudestaan. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen löytänyt kasvit, jotka kukoistavat myös koivun alla. Nykyisellään tässä kasvavat ja kukkivat kauniisti vuorineilikat, vuohenjuuri, kevätkaihonkukka ja ylempänä helmi- ja päivänliljat. 

Alapihan ruusupenkkiin olen siirtänyt äitini pihasta muutamia esikoita, joista osa on punaisia. Tein tämän penkin alkujaan suoraan nurmikolle, jonka olin vain peittänyt sanomalehdellä. Tästä syystä en lainkaan tiennyt, että nurmikon alla olikin sepeliä! Ilmeisesti ajotie on alkujaan kuljenut nykyisen kukkapenkin kohdalta! Juhannusruusut eivät kuitenkaan ole olleet köyhästä maasta moksiskaan, mutta kevätkukat ovat jaksaneet kukkia tässä varsin heikosti esikoita lukuun ottamatta.

Tämä kesän suurin projektini tulee epäilemättä olemaan kasvimaa. Pihassa ei ollut alkujaan minkäänlaista kasvimaata. Taisin kuitenkin jo ensimmäisenä keväänä kaivaa tänne pienen perunamaan, jota olen vähitellen kasvattanut lapiolla kaivamalla. Viime vuonna jyrsimme nurmikkoa pellon läheltä ja kylvimme alueen täyteen auringonkukkia. Auringoinkukat estivät rikkakasvien leviämisen, ja tänä keväänä meillä olikin valmiina uusi peltoalue, johon istutin härkäpapua. Tänä keväänä peitin kolme isohkoa nurmikkoaluetta. Tavoitteena on tappaa nurmikko ja muuttaa alueet kasvimaaksi tai kulkuväyläksi.

Kasvatuslaatikot ovat olleet tässä muutaman vuoden, mutten ole oikein vieläkään innostunut niistä. En tiedä, onko maa liian köyhää vai olenko liian laiska kastelija, mutta en oikein saa näissä mitään kunnolla kasvamaan. Oikeanpuoleisen laatikon eteen istuttamani lipstikka on kuitenkin kasvanut todella hienosti ja onkin nykyään yksi lempiyrteistäni!
Herukkapensaita pihassa kasvoi jo valmiiksi paljon. Ne olivat kuitenkin pahasti heinittyneitä. Olen nyt vähitellen putsaillut niiden juurakkoja ja peittänyt puhdistetun maan kuorikatteella. Nyt alue alkaakin jo näyttää aika hyvältä, vaikkei työ ole vieläkään aivan valmis.
punaherukka
Pellossa kasvaa härkäpapua
Takapihalle olen tehnyt metsäpuutarhan, jonka on tarkoitus pysyä jossain määrin luonnonmukaisena. Alppiruusuja metsässä on jo 11 erilaista, atsaleoja kaksi ja magnoliota vasta yksi, sillä se ei ole kukkinut ikinä, vaikka ikää on jo kolme vuotta!
Valkotäpläimikkä

Metsäpuutarhassa myös luonnon omat kasvit saavat kukkia. Pihassa kasvaakin runsain mitoin valkovuokkoa ja mustikkaa. Mustikoita ei olekaan tarvinnut hakea omaa pihaa kauempaa viimeiseen kuuteen vuoteen!
Kuivassa ja kallioisessa pihassa kasvit on pitänyt valita olosuhteisiin sopiviksi. Yhdessä kivenkolossa kasvaa runsaasti pihaesikkoa, joka viihtyykin paikassaan erinomaisesti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *