Uusi villatakki vanhoista langoista

Uusi villatakki vanhoista langoista

Ompelin näistä mustista langoista villatakin ensimmäisen kerran joskus lukioaikanani, eli niinkin kauan sitten kuin 1990-luvun lopussa. Lanka on mustaa Novitan Nallea, ja alkuperäisessä villatakissa oli fuksianpunainen vetoketju ja samanvärisiä raitoja resoreissa ja resorihupussa.

Se oli varsinainen kaiken epäonnen villatakki. En käyttänyt sitä varmaan viittä kertaa. Ensimmäisen version villakista neuloin itse. Villatakin muoto oli kuitenkin monella tavalla epäonnistunut, ja päädyin purkamaan sen. Aloitin neulomisen uudestaan. Muutin hupun isoksi kaulukseksi, mutta nyt vartalo-osa jäi jotenkin oudon muotoiseksi. Annoin villatakin äidilleni korjattavaksi ja hän neuloi paidan helman uusiksi. Nyt se oli periaatteessa sopiva, mutta täydellinen se ei ollut vieläkään.

Villatakki jäi lopulta lojumaan vaatekaappiini vuosiksi. Jossain vaiheessa päätin, etten todennäköisesti koskaan tule käyttämään sitä. Purin villatakista vetoketjun ja hylkäsin loput lanka-arkkuuni. Siellä olen vuosien mittaan törmännyt villatakkiin silloin tällöin ja miettinyt, mitä tekisin sille.

Tänä talvena kaivoin sen lopulta esille, etsin lehdestä Nalle-langalle suunnitellun mallin, purin villapaidan osiin ja aloin neuloa uutta suoraan vanhasta purkaen.

Malliksi valikoitui Suuri Käsityö -lehden numerosta 9/2019 löytämäni villatakki, jossa kirjoneulekuviot neulotaan hihoihin. Malli oli veikeä ja vähän erilainen, joten päätin kokeilla sitä. Villatakki neulottiin ylhäältä alas, eli se aloitettiin yläosan kaarrokkeesta.

Neuloin hihojen kuviot ensin mallin mukaisesti, mutta en pitänyt niistä omassa paidassani. Myös valitsemani värit olivat ensimmäisessä versiossa epäonnistuneet. Jätin osan kuvioista entiselleen ja loput korvasin kuvioilla, joissa on lyhyemmät langanjuoksut. Värit rajasin vähän suppeammalle skaalalle.

Villatakki ei muutenkaan ole täysin mallin mukainen, sillä helma jäi selvästi lyhyemmäksi. Koska alkuperäinen villatakkini oli melko pientä kokoa ja tätä lyhyempi, jouduin yhdistämään tähän uutta ja vanhaa Nallea. Uusi lanka olikin sävyltää paljon harmaampaa, joten jouduin miettimään tarkkaan, mihin kohtiin lisään sitä ja miten teen langan vaihdon mahdollisimman huomaamattomasti. Päädyin vaihtamaan mustaa väriä hihojen kirjoneuleiden kohdalla. Myös helman ja etureunan resorit on neulottu vaaleammalla uudella langalla.

Kuva alkuperäisestä mallista löytyy Suuri Käsityö -lehden verkkosivuilta (malli 21, neuletakki).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *